EFT ile Para Yatırma Nasıl Yapılır?

    eft-nedir

    EFT ile para yatırmak için para göndereceğiniz kişinin hesap numarası veya IBAN’ına ihtiyaç duyulacaktır. Günümüzde gelişen bankacılık altyapısı sayesinde mobil cihazlardan veya internet üzerinden kolayca EFT – havale işlemleri yapılabilmektedir. Para yatırma işlemlerinde tercih edeceğiniz yönteme göre farklı adımlar izlenebilir. Ancak genelde benzer basit birkaç adımda karşı tarafın hesaba EFT ile para yatırma işlemi gerçekleştirilebilmektedir. 

    EFT ile bir hesaba para yatırmak için şu adımlar izlenir:

    • Para Transferi ekranından alıcının IBAN veya Hesap Numarası girilir. 
    • Alıcı adı ve soyadı teyit edildikten sonra ilgili hesap seçilir. 
    • Ödeme yapılacak hesap seçilerek ödeme tutarı yazılır. 
    • Onay sonrasında EFT işlemi tamamlanır. 

    EFT ile para yatırma işlemleri dakikalar içinde gerçekleştirilmektedir. Sorunsuz bir şekilde ödeme işlemlerini gerçekleştirmek için IBAN ve hesap numarası bilgilerinin doğru ve eksiksiz biçimde girilmesi son derece önemlidir. 

    EFT İşlemleri Hangi Para Aktarımlarında Uygulanır?

    EFT işlemleri sadece yurt içindeki para transferi işlemlerini kapsamaktadır. Yurt içinde vadesiz hesaplara yapılacak her ödeme EFT (Elektronik Fon Transferi) olarak tanımlanır. Ayrıca Türk Lirası (TL) cinsinden yapılan yurt içi para transferleri EFT’dir. İki banka arasında gerçekleştirilecek bu kapsamdaki tüm işlemler Türkiye’de EFT olarak tanımlanmaktadır. 1 Nisan 1992 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) bünyesinde devreye giren bu sistem ile ilgili sorumluluk yine TCMB’dedir. 

    Yurt içinde mali ve finansal dengelerin sağlanmasında önemli bir fayda sağlayan EFT sistemi, günümüzde işlem ücreti olmadan da gerçekleştirilebilmektedir. Ayrıca 7/24 EFT yapma fırsatları gibi birçok alternatif de internet ve teknolojinin gelişmesi ile sağlanmaya başladı. EFT nasıl olur sorusunun yanıtı da bankacılık sektöründe yaşanan yeniliklere değişmeye başlamıştır. 

    EFT Ne Zaman Hesaba Geçer?

    EFT işlemleri havalede olduğu gibi 7 gün 24 saat alıcıların hesaplarına geçmemektedir. Kişilerin sadece işlem saati içinde yapacakları EFT ödemeleri aynı gün içinde tanımlanabilir. EFT sisteminin genel hatları ülkemizde Bankalar Kanunu kapsamında düzenlenmiştir. Gün içinde işlemler 08.30 – 17.30 saatleri arasında yapılabilmektedir. Hafta sonu, resmi veya dini tatillerde EFT işlemleri gerçekleştirilemez. Şu anda birçok bankanın dijital bankacılık uygulamasının sunduğu hizmetler ise EFT işlemlerinin bu araçlar kullanılarak süre sorunu yaşanmadan gerçekleştirilmesini sağlamaktadır. 

    Eğer EFT saatleri içinde işlem yapılmamışsa ödemeler takip eden ilk iş gününe kalacaktır. Bu durum ise özellikle acil ödeme yapması gereken kişiler içim zorluk yaratmaktadır. Sorunsuz ve herhangi bir aksama olmadan para transferi işlemlerini tamamlamak için söz konusu saatlere riayet edilmesi gerekmektedir. Acil para transferi yapılması gereken durumlarda farklı metotlar ve ödeme servisleri kullanılması gerekecektir. EFT bu tür işlemler için işlem saati sınırlaması nedeniyle dezavantajlıdır. 

    EFT Ücretleri Ne Kadar?

    EFT ile para yatırma işlemlerinde belirli miktarda masraf ödenmektedir. EFT miktarına ve banka politikalarına göre bu ücretler değişebilir. Çalıştığınız bankanın EFT saatlerine ve ücretlerine bakarak EFT işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Son dönemde EFT ücretlerinin yüksek olması nedeniyle birçok kişinin farklı yollardan banka ödemelerini masrafsız bir şekilde gerçekleştirmeye başladıkları görülmüştür. EFT ücreti ve havale ücreti işlem niteliğine ve bankalara göre değişeceği için net oran verilememektedir. İnternet bankacılığı üzerinden yapılan işlemlerde EFT işlemi onaylanmadan önce kesilecek ücretler gösterilmektedir. Eğer beklentinizin üzerinde bir masraf ödeyecekseniz EFT işlemini iptal ederek herhangi bir ücret ödemeden işlemi sonlandırabilirsiniz. 

    EFT ücretleri zaman zaman işlem yerine göre de değişmektedir. Dijital kanallar üzerinden veya ATM, şubeler üzerinden yapılacak EFT işlemleri için farklı ücretler belirlenmiş olabilir. Şayet dijital kanalları kullanarak işlem yaparsanız masrafsız EFT – havale işlemleri veya diğer pek çok farklı ayrıcalıklı bankacılık hizmetinden yararlanabilirsiniz. 

    7/24 EFT Yapan Bankalar Hangileri? 

    Bankların günümüzde şubesiz dijital bankacılık kanalları üzerinden EFT ve havale gibi birçok bankacılık işlemini ücretsiz olarak üstelik 7 gün 24 saat sunmaktadır. Bu sayede hem müşteri sayısını artırmayı başarıyor hem de bankacılık işlemlerinin çok daha avantajlı hale gelmesini sağlıyorlar. QNB Finansbank, TEB, Kuveyt Türk gibi bankaların hemen hemen tüm dijital bankacılık uygulamaları ile bu işlemler 7/24 gerçekleştirilebilmektedir. Havale işlemleri hali hazırda aynı banka içinde olduğu için süre sınırı olmadan yapılabilmesine rağmen bu tür işlemlerde de ücret alınmamaktadır. 

    Günün her saatinde başka bankalara ödeme işlemlerini gerçekleştirmek isteyenler için avantajlı seçenekler sunan bankacılık uygulamalarından bazıları şunlardır:

    • Enpara
    • CEPTETEB
    • Senin Bankan

    Son dönemde bankacılık ve finans hizmetlerinin teknolojiyle beraber yaşadıkları değişimler müşteriler açısından avantaj sağlamaya başlamıştır. Diğer yandan merkeziyetsiz finans uygulamalarının yaygınlaşması bu alanda büyük yeniliklerin habercisi olarak görülmektedir. 

    Hafta Sonu EFT Yapılabilir Mi? 

    Hafta sonu EFT işlemlerinin yapılması mümkün değildir. EFT işlemleri sadece hafta içi ve mesai saatleri içinde gerçekleştirilebilen bir bankalar arası para transferi yöntemidir. Ancak havale işlemleri günün her saatinde herhangi bir zaman sınırlaması olmadan kişilerin hesaplarına yapılabilmektedir. Hafta sonu dışında diğer tatil günlerinde de EFT işlemleri yapılamamaktadır. Hafta sonu yaptığınız bir EFT işlemi en erken haftanın ilk iş günü olan Pazartesi günü işleme alınacaktır. 

    Yanlış Hesaba EFT Yapılırsa Ne Olur?

    EFT işlemleri sırasında zaman zaman karışıklık yaşanabilir. Harf veya rakam karışıklıklarından doğan bu tür hataların çözümü için vakit kaybetmeden bankanız ile iletişime geçmeniz gerekecektir. EFT işlemlerinde yanlış olması durumunda eğer paranız henüz karşı tarafa aktarılmamışsa işlemi iptal edebilirsiniz. Eğer para yanlış alıcının hesabına geçmiş ise gerekli hukuki ve yasal prosedür uygulanarak paranın iadesi talep edilebilmektedir. EFT ödeme yapma işlemlerinde en sık kullanılan yöntem olmasıyla zaman zaman farklı sorunlar da görülmektedir.